Vinyl of Digitaal

Een Jazz DJ kan vinyl draaien of digitaal. Maar wat is nu beter: Vinyl of digitaal?

Voordelen Vinyl

Het belangrijkste voordeel van vinyl is dat er, mits je een hele goede naald, draaitafel, versterker en luidsprekers hebt, niets verloren gaat van de opname.
De artiest neemt zijn of haar muziek “op tape” op, en dat wordt dan op een plaat gezet. Daarbij gaat in principe niets verloren. Een plaat komt daarom dichtbij het originele product.

Nadelen Vinyl

Muziek wordt tegenwoordig “digitaal” opgenomen en vervolgens op een plaat gezet. Nieuwe persingen zijn dus van digitale masters afkomstig. Er is geen verschil meer in geluidskwaliteit tussen bijvoorbeeld een mp3, een cd en een plaat. Ze hebben allemaal dezelfde hoeveelheid geluidsinformatie.

Een plaat kan maar een bepaalde maximale afmeting hebben. En omdat bij lange albums de groeven dunner zijn en de naald aan het einde sneller moet draaien gaat de plaat slechter klinken. Bij een digitaal bestand maakt de grootte niets uit. Deze heeft van begin tot eind dezelfde kwaliteit.

Er staat maximaal maar één album op een vinyl plaat. En er is een speciaal apparaat nodig om de plaat te kunnen afspelen. Bovendien kan je ook alleen maar de platen draaien die je hebt. Het repertoire is dus beperkt. Dat is niet echt handig.

Door middel van internet kunnen we nu op verschillende online apparaten vrijwel alle muziek downloaden of streamen, en afspelen. Hierdoor is het repertoire eindeloos groot. Het comfort van digitale bestanden is ongeëvenaard.

De kosten om vinyl te beluisteren zijn ook nog eens vele malen hoger dan een CD of ander digitaal bestand.

Conclusie

Klinkt vinyl beter dan een digitaal bestand? Dat hangt ervan af. Een goede vinyl productie klinkt beter dan een slechte cd productie en vice versa. De kwaliteit van de apparatuur die gebruikt wordt om de muziek af te spelen is wel belangrijk. Daarom maak ik gebruik van de beste geluidsapparatuur van Bose.

Vinyl is minder gebruikersvriendelijk dan digitaal. En vinyl is ook aanzienlijk duurder.
De professionele muziekwereld, studio’s, radiozenders en de meest bekende DJ’s, zoals o.a. Armin van Buuren, Afrojack, en David Guetta, hebben hun keuze reeds gemaakt. Zij hebben allemaal voor digitaal gekozen.

Mijn persoonlijke mening? Ik ga ook voor digitaal!
Wat voor mij de doorslag geeft:

  • 1 – De kwaliteit van digitaal is net zo goed als vinyl, of zelfs beter.
  • 2 – Ik draai soms muziek die niet op vinyl is uitgebracht.
  • 3 – Het repertoire is oneindig groot.
  • 4 – Ik ben meer flexibel omdat ik, indien nodig, online bestanden kan downloaden.
  • 5 – Geen zware flightcases met vinyl.

Vinyl of digitaal? Er is voor allebei iets te zeggen. Waar jouw voorkeur naar uitgaat is natuurlijk helemaal aan jou. Het maakt niet uit. Laten we gewoon genieten van heerlijke muziek!